Malmö Orienteringsklubb
Samarbetspartners: Ullmax
Svenska Spel

Malmö OK

Cederströmsgatan 6
212 39 Malmö
(Bulltofta Rekreationsområde)
tisdag 18-20
E-post: info@mok.nu
E-post hemsidesansvarig: fredrik.kryh.oberg@gmail.com
Plusgiro: 63 44 50 - 1
Facebook
Ni hittar oss här:
(klicka för en större kartbild)
Karta


Att börja orientera

Vad är orientering?

Orientering är en idrott, där man använder karta och kompass för att snabbt hitta vägen mellan olika kontrollpunkter i terrängen. Dessa punkter, kontroller, är i terrängen markerade med en orange-vit nylonskärm och på kartan med en röd eller lila cirkel.

På en orienteringsbana springer de deltagande löparna på tid. Tävlingsmomentet består i att så snabbt som möjligt hitta alla kontroller, på mer eller mindre dolda ställen i naturen, i en förutbestämd ordning. Vinnare blir den som är bäst på att kombinera kartläsning och löpförmåga och samtidigt välja bästa och snabbaste vägen mellan kontrollerna.

Vid varje kontroll ska deltagaren markera att de varit där med ett elektroniskt kvitteringssystem, så att det kan kontrolleras att deltagaren varit vid de rätta kontrollerna. God orienteringsförmåga är alltså starkt utslagsgivande för den som vill lyckas i den här idrotten.

Kartan

Det viktigaste hjälpmedlet för en orienterare är kartan. Idag används specialframställda orienteringskartor i skala 1:15 000, 1:10 000 eller 1 : 7 500 över skogen med stor detaljrikedom. För sprintorientering oftast i stadsmilj är skala 1 : 4 000 eller 1 : 3 000. Färger och karttecken på en orienteringskarta är internationella vilket innebär att en orienterare utan problem kan läsa och förstå en karta oavsett i vilket land han eller hon tävlar i.

karta

Olika orienteringsgrenar

Det finns fyra olika orienteringsgrenar: orienteringslöpning, skidororientering, mounteinbikeorientering och precisionsorientering. Inom orientering finns det möjlighet för alla att vara med och hitta den eller de former av orientering som passar.

Orienteringslöpning

Orienteringslöpning är det som de flesta förknippar med idrotten orientering. Här springer du i skogen för att hitta kontroller som är markerade i en viss ordning på en karta.

skarm
Skidorientering

Skidorientering är en gren av orientering där du åker skidor på spår och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning.

Mountainbikeorientering

I mountainbikeorientering cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta.

Precisionsorientering - PreO

I precisionsorientering kan alla delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng även för till exempel rullstol och cykel. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

Jag vill bli medlem hos Malmö OK - hur gör jag?

Vad roligt! Du är så välkommmen! På sidan "Att bli medlem i Malmö OK" kan du läsa hur du gör för att bli medlem och också mycket annat om hur du gör för att komma igång med att orientera.
Att bli medlem i Malmö OK

Jag vill lära mig orientera - hur gör jag?

Då kan du delta i nybörjarträning. Vanligtvis har vi nybörjarkurs eller -träning på våren och ibland på hösten. Den brukar börja i mars/april och aug/sept. Vi träffas i klubbstugan på Bulltofta rekreationsområde (bredvid den stora parkeringen). Kursen passar både vuxna och barn från 7-8 års ålder ungefär. Kom gärna hela familjen! Räkna med att vi håller på cirka 1,5 timme per tillfälle och vi varvar teori och praktik varje gång. Kläder efter väder!
Frågor, vänd er till lotta_ma@yahoo.com
Välkomna!
Att bli medlem i Malmö OK

oringen

Historia

Orientering är en sport med gamla anor. Officiellt daterar sig starten för orienteringssporten internationellt till 1897. Då genomfördes en tävling i Norge, närmare bestämt i Nordmarka utanför Oslo.

I Sverige genomfördes första tävlingen av Sundbybergs IK den 17 mars 1901. Den första förbundsorienteringen, som mer liknade dagens tävlingsform, arrangerades 1919.

Svenska Orienteringsförbundet bildades 1938. Dessförinnan sorterade orienteringssporten under allmän idrott.

Den här informationen är hämtad från Svenska orienteringsförbundets (SOFT) hemsida. Är du nyfiken och vill veta mer finns det där mycket mer att läsa om orienteringens historia och utveckling, regler, tävlingar och annat.